Pikavipit ja niiden riskit

Pikavippifirmat ovat saaneet 2000-luvulla suurta suosiota siitä syystä, koska niiden myöntämät luotot olivat alunperin vakuudettomia, ikäraja 18 vuotta ja lainan sai muutamassa minuutissa hakuhetkestä, ei tarvita muuta kuin henkilöllisyystodistus. Pikavipit ovat olleet nuorten ikäluokkien suuressa suosioissa, millä on myös omat negatiiviset vaikutuksensa. Nuoret eivät ymmärrä niiden korkeita korkoprosentteja ja ne pitää myös maksaa aikanaan takaisin. Moni ottaa toisen, kolmannen jne. pikavipin rahoittamaan aikasempia vippejä. Tällä on arvaamattomat seuraukset, maksukyvyn ja luottotietojen menettäminen.

Nuorten vanhemmilta on tullut palautetta siitä, miten nuori voi saada useita satoja jopa tuhansia euroja määräajassa käyttöönsä vakuudettomasti ilman mitään perustetta. He ovatkin vedonneet viranomaisiin, että asian korjaamiseksi olisi tehtävä jotakin. Kun heti nuorena velkaantuu, ei ole mitään toiveita tulevaisuutta ajatellen. Oman elämän voi katsoa siinä vaiheessa olevan pilalla. Moni on jättänyt ja jättää opinnot kesken ja heistä tulee yhteiskunnan kasvatteja.

Pikavippien käyttäjiä löytyy lähes kaikista ikäluokista, joista vanhimmat ikäluokat ovat tiedostaneet parhaiten niiden riskit. Uusin tulokas Aurora-laina markkinoi pikavippejä luottotiedottomille tyyliin: ”Ei haittaa, vaikka luottotietosi ovat menneet. Eikä maksuhäiriöistäkään ole väliä. Pitää olla vain takaaja, jolla on omistusasunto.” Tässä vaiheessa jo pitäisi hälytyskellojen soida, kun luottotiedottomille tarjotaan pikavippejä. Luoton myöntäminen luottotiedottomalle on Suomessa laitonta, mutta aina löytyy tapoja kiertää lakia. Lainalla on hävytön liki 50 prosentin vuosikorko ja tämä saa aikaan sen, että pian on koko suku luottotiedoton. Lainan ottajia suositellaan lukemaan lainan ehdot ennen kuin laittavat nimiään mihinkään lainapapereihin, jotta ei tule yllätyksiä.

Aurora-lainaa voidaan pitää yhtenä törkeyden huippuna, koska velaton sukulainen tai kaveri velkaantuu, kun velallinen ei pysty, jättää maksunsa hoitamatta. Lainan pitäisi olla henkilökohtainen ja sillä pitäisi olla jokin käyttötarkoitus. Lainan hakijalla pitää olla tuloja, joilla hän maksaa lainan lyhennykset, korot ja kulut takaisin säännöllisin väliajoin.

Ei riitä, että meillä on säädetty laki, mikä koskee pikavippien markkinointia ja myyntiä. Tarvitaan myös valvontaa. Velka- ja maksuhäiriöisten määrät jo kertovat karua totuutta siitä, että valvonta on ollut löysissä käsissä. Pikavippifirmat tekevät melkoisia voittoja, koska lainanhoitokulut ja korot ovat niin huikeita ettei moni osaa ajatella. Korkoja olisi pudotettava kohtuulliselle tasolle. Jokaisen pikavipin hakijan tiedot tulisi tarkistaa, jotta voitaisiin todeta kyky takaisinmaksusta.

Hyvinä talousvuosina 1970- ja 1980-luvuilla pikavippejä käytettiin hyvin vähän. Silloin tehosivat ohjaus ja neuvonta, mikä ei enää tänä päivänä toimi. Kotitalouksilla meni muutenkin paremmin siihen aikaan kuin tänä päivänä. Nuoret pääsivät opiskelemaan ja kesätöihin. Vapaa kasvatus tänä päivänä on vienyt kehitystä
huonompaan suuntaan.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006008074.html?ref=rss

PetriRautiainen1
Sitoutumaton Lohja

Vaadin maahanmuuton lopettamista nykyisessä muodossa, hallitukselta järeämpiä toimia eikä vaan pelkkiä puheita. Asioiden vääristelystä ja laittomasta toiminnasta on tultava loppu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu