PetriRautiainen1 Politiikka

Pikavipit ja niiden riskit

Pikavippifirmat ovat saaneet 2000-luvulla suurta suosiota siitä syystä, koska niiden myöntämät luotot olivat alunperin vakuudettomia, ikäraja 18 vuotta ja lainan sai muutamassa minuutissa hakuhetkestä, ei tarvita muuta kuin henkilöllisyystodistus. Pikavipit ovat olleet nuorten ikäluokkien suuressa suosioissa, millä on myös omat negatiiviset vaikutuksensa. Nuoret eivät ymmärrä niiden korkeita korkoprosentteja ja ne pitää myös maksaa aikanaan takaisin. Moni ottaa toisen, kolmannen jne. pikavipin rahoittamaan aikasempia vippejä. Tällä on arvaamattomat seuraukset, maksukyvyn ja luottotietojen menettäminen.


Nuorten vanhemmilta on tullut palautetta siitä, miten nuori voi saada useita satoja jopa tuhansia euroja määräajassa käyttöönsä vakuudettomasti ilman mitään perustetta. He ovatkin vedonneet viranomaisiin, että asian korjaamiseksi olisi tehtävä jotakin. Kun heti nuorena velkaantuu, ei ole mitään toiveita tulevaisuutta ajatellen. Oman elämän voi katsoa siinä vaiheessa olevan pilalla. Moni on jättänyt ja jättää opinnot kesken ja heistä tulee yhteiskunnan kasvatteja.


Pikavippien käyttäjiä löytyy lähes kaikista ikäluokista, joista vanhimmat ikäluokat ovat tiedostaneet parhaiten niiden riskit. Uusin tulokas Aurora-laina markkinoi pikavippejä luottotiedottomille tyyliin: ”Ei haittaa, vaikka luottotietosi ovat menneet. Eikä maksuhäiriöistäkään ole väliä. Pitää olla vain takaaja, jolla on omistusasunto.” Tässä vaiheessa jo pitäisi hälytyskellojen soida, kun luottotiedottomille tarjotaan pikavippejä. Luoton myöntäminen luottotiedottomalle on Suomessa laitonta, mutta aina löytyy tapoja kiertää lakia. Lainalla on hävytön liki 50 prosentin vuosikorko ja tämä saa aikaan sen, että pian on koko suku luottotiedoton. Lainan ottajia suositellaan lukemaan lainan ehdot ennen kuin laittavat nimiään mihinkään lainapapereihin, jotta ei tule yllätyksiä.


Aurora-lainaa voidaan pitää yhtenä törkeyden huippuna, koska velaton sukulainen tai kaveri velkaantuu, kun velallinen ei pysty, jättää maksunsa hoitamatta. Lainan pitäisi olla henkilökohtainen ja sillä pitäisi olla jokin käyttötarkoitus. Lainan hakijalla pitää olla tuloja, joilla hän maksaa lainan lyhennykset, korot ja kulut takaisin säännöllisin väliajoin.


Ei riitä, että meillä on säädetty laki, mikä koskee pikavippien markkinointia ja myyntiä. Tarvitaan myös valvontaa. Velka- ja maksuhäiriöisten määrät jo kertovat karua totuutta siitä, että valvonta on ollut löysissä käsissä. Pikavippifirmat tekevät melkoisia voittoja, koska lainanhoitokulut ja korot ovat niin huikeita ettei moni osaa ajatella. Korkoja olisi pudotettava kohtuulliselle tasolle. Jokaisen pikavipin hakijan tiedot tulisi tarkistaa, jotta voitaisiin todeta kyky takaisinmaksusta.


Hyvinä talousvuosina 1970- ja 1980-luvuilla pikavippejä käytettiin hyvin vähän. Silloin tehosivat ohjaus ja neuvonta, mikä ei enää tänä päivänä toimi. Kotitalouksilla meni muutenkin paremmin siihen aikaan kuin tänä päivänä. Nuoret pääsivät opiskelemaan ja kesätöihin. Vapaa kasvatus tänä päivänä on vienyt kehitystä
huonompaan suuntaan.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006008074.html?ref=rss

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lopunajanmeininkiä.
Mitään ei ole opittu.
Oikein malliesimerkki markkinameiningin tuhoisuudesta.

Tätä se äärimmilleen viety säätelyn ja ohjauksen purkaminen tuottaa.

Kalliit on laulujen lunnaat.
Täysin syyttömät ja asiaan liittymättömät nämäkin vipit maksaa, systeemin kierous näkyy läpi.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

Siinä Veikko olet ihan oikeassa, että maksu koituu syyttömien osapuolten tappioksi, joilla vippifirmat tekevät businestä. Kieroa systeemiä, asiakkaiden huijausta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Näiden koronkiskontafirmojen perintätoimistojen (niillä on omansa)kulut maksetaan veronmaksajien pussista,kun velalliset toimeentuloluukun ja asumistuen turvin elävät.

Hallitus leikkasi sosiaaliturvaa ja rahoittaa maahanmuuttoa,ja sen seurauksia mielummin,kuin omia kansalaisiaan.Halpatyövoima menee kaiken edelle,turvallisuudenkin.Hallitukselta on unohtunut eu-aikana suomalaisten asiat kokonaan,kun yli 80% ajasta on mennyt eu-etujen valvomiseen.Itsenäisen suomen pitää kysyä lupa jopa omien palveluidensa järjestämisiin.

Korkokattoa ei siksi ole sitäkään,koska ulkolaisten roistojen ja huijareiden pitää päästä tekemään kaikista velkaorjia.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen Vastaus kommenttiin #6

Olet Ilona oikealla asialla. Velallisille kertyvät kulut maksetaan tosiaankin veronmaksajien pussista, koska heille ei jää sanottavasti käyttörahaa.

On ollut nähtävissä hallituksen eu- ja maahanmuuttopolitiikka, ne menevät kaikkien muiden asioiden edelle. Omista kansalaisista ei pidetä huolta.

Tarkoitus on velkaannuttaa koko Suomi ja tehdä kaikista velan orjia. Siksi ei korkokattoakaan ole haluttu.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Pikavipeistä hyötyvät merkittävällä tavalla myös mediatalot (TV, radio, painettu ja nettimedia) sekä ulkomainontaa tekevät yritykset. Varmaankin oman osansa ottavat myös ulkomaiset internetjätit.

Nyt mainostettavaa "vertaa lainat" toimivat yritykset ja "muka" verrattavat yritykset lienevät yhtä ja samaa rypästä. Rahoitustarkastusta ja muita viranomaisia tämänkaltainen erehdyttäminen ei kiinnosta, ennen kuin on oma tuoli vaarassa.

En panisi pahakseni, jos nuoriso käyttäisi luovaa voimaa näihin kadun varsilla oleviin lainoja mainostaviin mainostauluihin.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

Pitää Lauri-Pekka paikkansa, että mediatalot ja ulkomainontaa tekevät yritykset käyttävät niitä hyväksi. Niissä pyörivät ihan miljardi omaisuudet. Ei mikään ihme, jos kansa sellaisista rahasummista köyhtyy.

On selvää, että monet yritykset tekevät oikein yhteistyötä, kehittämisessä ja markkinoinnissa. Viranomaisten mielenkiinto on ihan jossain muissa asioissa.

Itse olen periaatteessa pikavippejä vastaan enkä välittäisi, vaikka kyseiset mainostaulut tärveltäisiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ongelma eivät ole vipit,vaan yhteiskunnan ongelmat.Luottoja hakevat työttömät,opiskelijat,pienituloiset,eläkeläiset,sairaat,mielenterveysongelmaiset ja vastoin luuloja sitä hetaan ruokaan,elämisen kustannuksiin,laskuihin jne.

Hallituksen tahtotila on AINOA syy,miksi koronkiskontaa ei ole suomessa kielletty.2013 naurettava silmänlumeeksi tehty korkokatto 100 vipeille teki sen että sitä alettiin kiertämään 3-12kk.laina-ajoilla sekä 2000-5000 joustoluotilla,lainoilla,tililuotoilla jne.

Korot:50%-206% jopa 1200% kun oikein ovelasti myydään mm.maksupalvelutarkoajan kautta kaikenkarvaista osa-maksua jne.joist aei ota pirukaan selvää.Täytyy ihmetellä miten saavat suomessa ylipäätään toimia.

Tosin pitää muistaa että hallituksen (jo 2006v.)aloittaman sosiaalipalvelujen ja terveydenhoidon palvelujen yhdistämisen takia eli ns."uudistamisen",suomeen olivat päässeet konsernit joiden palveluja kaupataan OSAMAKSUILLA mm.Ruotsalaisten pankkien kautta,siellä on mukana vippifirma korkoja yksityislainoillaan tarjoilevi apankkeja.

Hyvä esimerkki oli kokoomuksen Kokkila joka istui EK pallilla ja omisti vippifirma Ferratumista siivunsa.Ei ollut ongelma kokoomukselle,eikä muillekkaan sisäpiiriläisille.YLE tutki näiden firmojen taustoja mutt atietysti vasta jälkeenpäin julkaistiin,ettei kihot ja sisäpiiri joudu huonoon valoon.

Halpa firma 206% vuosikorollaan kuten nämä muutkin firmat joiden omistajissa on kavaltajia,veronkiertäjiä jne.Samalla firmalla on tytäryhtiöitä ,haaraliikkeitä ties mitä,omistajat ja sijoittajat kivasti saadaan piilotettua,kun omistukset siirretään ulkomaille.

Bulvaanit ynm.

Toki tutkivaa journalismia oli tehty jo aikoja sitten,mutta suomessa sitä ei saa julkaista.

Suomen laki ei näille pysty mitään,ei kuluttajaasiamies ,ei oikeusistuin koska hallitus ei ole välittänyt puuttua näiden toimintaan.JOS hallitus olisi tuon silmänlumeeksi tehdyn "korkokaton"sijaan ,tehnyt koronkiskonnasta LAITONTA KUTEN ENNEN OLI,EI NÄITÄ SATOJA TUHANSIA ulosotto tapauksia olisi JOISTA AINA JOKA VUOSI HUUDETAAN VAALIEN ALLA.

Tempputyöllistetyt elävät kädestä suuhun,suomalaisten harhaluulo siitä,että toimeentuloluukku elättää ja jakaa rahaa ,on täysin väärä.Kun ihmiset potkitaan ja on potkittu työpaikoistaan eivät he saa mistään pankista lainaa ,muista kuin näistä koronkiskonta pankeista ja vippifirmoista.Ferratum sai pankkitoimiluvan poliitikolta joka meni sen roistofirman leipiin töihin.Maltalla on kiva hääräillä.

Hallituksella oli JO 2013 mahdollisuus lopettaa tämä roistofirmojen toiminta MUTTA EI kiinnostanut.Siellä se ainoa oikea osoite minne valittaa!Sellaista sakki asiellä tosin on ollut ja on,puikoissa ettei mikään ihme.Vanhasen ajoista asti.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

Pikavippien käyttöehtoihin tutustumista on painotettu en sen ottamista, mutta kaikki eivät tuskin ole niiden suhteen tarkkoja, millaisilla ehdoilla rahaa saavat kunhan jotenkin saa. Koska korot ovat suhteettomia, usein yli pääoman hinnan, luulisi jo järjenkin sanovan, että sellainen laina lisää velan määrää.

Ei pidä ottaa sitä ensimmäistä, mitä tarjotaan ja jos on suhteettomia kannattaa jättää ottamatta kokonaan.

Hallitus vaan on lupaillut, että asiaan tullaan puuttumaan, mutta mitään konkreettista parannusta velan ottajan kannalta ei ole tehty. Teot ovat jääneet puuttumaan. Samatapaus joka asiassa. Kuka sellaiseen hallitukseen vielä luottaa?

Tämä on ollut jo pitkään suomalaisen yhteiskunnan alasajoa. Kansan olisi pitänyt ryhdistäytyä jo aikaisemmin eikä äänestää joka kerta samoja vanhoja puolueita. Teot eivät miksikään muutu niin kauan, kun samat puolueet hallituksen johdossa huseraavat.

Hallipuolueista kokoomus ja keskusta ovat ainakin toimineet täysin omaa kansaa vastaan. Kyllä pakolaisia ollaan ottamassa, heille rahaa antamassa, maksetaan asuminen ja kaikki tämä on omalta kansalta pois. Niitä ei ainakaan tulevissa eduskuntavaaleissa kannata äänestää.

On selvää, että korkokaton asettamisella olisi ollut velallisia vähentävä vaikutus, mutta hallituksen tavoite on ajaa kansa konkurssiin, jotta pystytään valmistautumaan EU-liittovaltion syntyyn. Samaa ollaan ajamassa monessa muussakin EU-jäsenmaassa.

Jokaisen on rajoitettava itse sellaisia menoja, mitkä eivät ole välttämättömiä, kun raha on tiukassa.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Hieno blogi, Petri Rautiainen. Velallisten Tuki ry ja 1.1.2015 perustettu vertaistukiryhmä Facebookissa ovat nostaneet sekä pikavippi -firmojen että perintätoimistojen laittomuuksista useita kanteluita sekä E-S Aviin, KKV:n , että VVV:n. Teemme jatkuvaa työtä lainsäätäjien kanssa ja onneksi myös toimittajat ovat nyt tajunneet, että näin ei voida jatkaa.

On täysin käsittämätöntä, että vippifirman velan korko voi olla jopa 567.83%, jokainen käsittää, ettei velan pääoma tule koskaan maksetuksi, koska lain mukaan korko peritään ensin, sitten pääoma ja viimeksi kulut. Kun eduskunta päätti, että 2000 euron lainojen korko voi olla vain 50% - vippifirmat kiersivät lain myöntämällä 2001 euron lainan.

Juuri tässä aamutuimaan sain yhden ihmisen Lowell laskun ep. 4.3.2019 ja summa 561,35 euroa...mutta...mutta 18 riviä laittomia maksuvaatimuksia, laittomilla kuluilla ja alkuperäisen laskun eräpäivä 23.10.1998 eli törkeästi vanhentunut.

Alektumilta saatiin perintälupa pois 22 huomautuksen jälkeen ja 13 varoituksen - siinä on yli puolet liikaa, mutta valvovalla viranomaisella on liian vähän resursseja ja liian vähän lain suomia keinoja laittaa nämä rikosoikeudelliseen vastuuseen. Aikansa juostuaan karkuun postin saantokirjettä, haastemies sai perintäluvan peruutuksen tiedoksiannon perille. Mitä teki Alektum "myi toimintansa Annomen - nimiselle yhtiölle". Yhden miehen "nakkikioski" osti miinusmerkkisellä tuloksella ja karkeasti miinuksella olevalla omavaraisuudella satojentuhansien suomalaisen "velat", joista suurin osa oli keksittyjä puhelinmyyntihuijauksia.

Laki vaatii tiukennuksia. Viranomaisten on puuttuttava herkemmin ja nopeammin, rangaistusten ja vahingonkorvausten pelko, on ainoa joka näihin toimii pelotteena.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

Täyttä asiaa kaikki, Hilkka Laikko, mitä kerroit. Juuri nuo perintätoimistojen laittomuudet ja pikavippien kohtuuttomat korot ovat koituneet monen velallisen ongelmaksi. Jokainenhan sen tajuaa, että yli 500% korko kasvaa vauhdilla eikä sellaista pysty kukaan tavallinen ihminen maksamaan.

Ei perintäyhtiöiden maksuvaatimukset ole lainvoimaisia ilman käräjäoikeuden päätöstä. Moni on maksanut nöyränä sen, mitä on saanut. Vanhoista maksuvaatimuksista on mahdoton muistaa, mitä aikoinaan on tapahtunut ja on vaikea tunnistaa, mihin asiaan maksuvaatimus liittyy. Asia voi seisoa vuosikausia ,ettei kuulu mitään ja yks kaks alkaa tapahtua.

Alektumin menetettyä perintäluvan ja "myytyä toimintansa Annomen - nimiselle yhtiölle" pidän tuota menettelytapaa jo itsessään epäilyttävänä, koska yhtiö oli määrätty lopettamaan perintätoiminta, olisi sen pitänyt kaikki siihen liittyvä materiaali hävittää.

Siitä saakka, kun Koiviston konklaavi luotiin vuonna 1992, on laiton toimita lisääntynyt, koska vallan kolmijako ja riippumattomat tuomioistuimet siinä yhteydessä lakkautettiin. Suomeen pitäisi saada perustuslaillinen tuomioistuin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Takaisin ylös
ARTIKKELIN SISÄLTÖ
Pikavippejä on Suomessa myönnetty vuodesta 2005 lähtien
Vuoden 2013 lakimuutos toi pikavippeihin korkokaton
Lakimuutoksen porsaanreikä: joustoluotot ja tililuotot
pikavippi lakiPikavippejä on Suomessa myönnetty vuodesta 2005 lähtien
Moni varmasti muistaa, miten pikavipit yleistyivät hirveällä tahdilla vuosien 2005 ja 2010 aikana – ihmiset ottivat lainaa tekstiviestillä ja pikavippifirmojen mainokset pyörivät televisiossa.

Moni muistaa varmasti myös pienlainoihin liittyvät kriittiset keskustelut ja sen, miten pikavippien helppo saatavuus syöksi monet velkakierteeseen

Kun pienlainat yleistyivät, ei niille ollut vielä säädetty laissa tarkempia säädöksiä tai korkokattoa. Tästä syystä pikavippien alkuaikoina vippien todelliset vuosikorot paukkuivat 1000 prosentin paremmalla puolella.

Vuoden 2013 lakimuutos toi pikavippeihin korkokaton
Pikavippien korot olivat usein yli 1000 prosenttia ennen uutta lakimuutosta. Lainasumma saattoi siis kasvaa vuodessa 10-kertaiseksi. Toki laina-ajat olivat myös lyhyitä, mutta lyhyellä laina-ajalla lainasta piti silti maksaa korkoa melkein yhtä paljon, mitä lainattu summa oli.

Vuonna 2013 säädetty lakimuutos määräsi alle 2000 euron pienlainoihin korkokaton, joka on viitekorko + 50 prosenttiyksikköä.

Tämä korkokatto pitää nykyisin sisällään kaikki lainasta aiheutuvat kulut, eli se on korkokatto lainan todelliselle vuosikorolle. Vuonna 2013 säädetyt lakiuudistukset ovat voimassa vielä tälläkin hetkellä.

Tässä vielä listattuna kaikki lakimuutoksen mukana tulleet pikavippejä koskevat säädökset:

6.2013 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen alle 2000 euron pikavipin todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan viitekorko + 50 %.
Todelliseen vuosikorkoon lasketaan mukaan kaikki lainakulut, kuten avausmaksu, nostopalkkio ja vuosimaksu.
Lakimuutoksen myötä kaikki laina-asioita koskevat maksulliset tekstiviestit kiellettiin kokonaan.
Luotonantajan täytyy selvittää hakijan luottokelpoisuus entistä tarkemmin.
Tämä muutos koskee myös luottokortteja ja kaikkia muitakin alle 2000 euron lainoja.
Korkokaton takia jopa 60 yritystä lopetti toimintansa kokonaan tai ne muuttivat toimintaperiaatettaan.

Korkokatto teki monien yritysten liiketoiminnasta kannattamatonta, mutta lakimuutos on totta kai asiakkaiden kannalta ehdottomasti positiivinen asia. Pikavippien korot ovat yhä edelleen korkeat, mutta lakimuutoksen jälkeen lainakulut ovat laskeneet jo ihan järkevälle tasolle. Suosittelemme silti aina vertailemaan pikavippien kulut ennen lainan ottamista.

Pikavippien kulut voivat nykylainsäädännön mukaan olla esimerkiksi tällaisia:

Lainasumma 100 €, laina-aika 6 kk, lainakulut yhteensä 23 €
Lainasumma 100 €, laina-aika 12 kk, lainakulut yhteensä 51 €
Lainasumma 1000 €, laina-aika 1 kk, lainakulut yhteensä 35 €
lainasumma 1000 €, laina-aika 12 kk, lainakulut yhteensä 510 €
Nämä kaikki esimerkit toteuttavat lain määräämän ehdon, eli niiden todellinen vuosikorko on enintään 51 prosenttia.

korkokatto
Korkokatto
Mikä on korkokatto? Lainan korkokatto on pankin tarjoama vakuutus, joka suojaa velallisen hallitsemattomalta korkojen nousulta. Korkokatto otetaan yleensä asuntolainaan ja pienempiin ..

Lakimuutoksen porsaanreikä: joustoluotot ja tililuotot
Kuten sanottua, lakimuutos asetti alle 2000 euron lainoihin korkokaton. Fiksu henkilö miettii heti, mitä tapahtuu sitten yli 2000 euron lainoille? Lakimuutos ei ota kantaa yli 2000 euron lainojen korkokattoon.

Monet pienlainayritykset ovat muuttaneet toimintaperiaatettaan lakimuutoksen jälkeen.

Useat yritykset ovat siirtyneet perinteisistä pikavipeistä tililuottoihin, joustoluottoihin tai käyttöluottohin.

Tililuottojen periaatteena on se, että asiakkaalle myönnetään käyttöön esimerkiksi 2100, 2500 tai 3000 euron luottoraja, jonka puitteissa asiakas saa nostaa rahaa tililleen oman tarpeensa mukaan.

Tämä luo lakiin eräänlaisen porsaanreiän, sillä korkokatto ei koske näitä luottoja, jos niiden luottoraja on yli 2000 euroa. Asiakkaalla on nyt siis käytössään esimerkiksi 3000 euron luottoraja, joka tulkitaan 3000 euron lainaksi. Asiakas voi nostaa luottoa tililleen pienemmissä vaikka vain 200 euroa.

Monien tililuottojen todellinen vuosikorko on jopa yli 400 prosenttia. Yli 400 prosentin vuosikorko tarkoittaa esimerkiksi sitä, että 1000 euron lainasta kertyy 90 päivässä maksettavaa yli 300 euroa.

Siinä on että menee jakeluunniille,jotka eivät tiedä mistä on kyse.

KUITENKIN on turha vatvoa näiden firmojen tekemisiä joita veronkiertäjät,ja roistot,kavaltajat jne.omistavat ja johtavat KUN HALLITUS EI OLE TEHNYT MITÄÄN!SIELLÄ on se taho,jonka TAHTOTILASTA johtuu tämä.Miettiköön jokainen tykönään MIKSI.HALLITUKSELLA ON OLLUT VUOSIKAUDET AIKAA,lopettaa näiden roistofirmojen toiminta suomesta,MITÄ LAKI SANOO KORONKISKONNASTA??MITÄ SE SANOI SIITÄ ENNENKUIN NÄMÄ KORONKISKONTAFIRMAT SUOMEEN PÄÄSTETTIIN!

Tämä on aivan samanlaista HALLITUKSEN VASTUUN väistelyä kuin sosiaalipalvelujen ja terveydenhoidon palvelujen ULKOISTAMINEN KONSERNEILLE,J ASIELLÄ TAPAHTUNEET LAITTOMUUDET.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

Muistan entisestä työpaikastani yhden kaverin, joka käytti pikavippejä ja jokaisesta palkasta joutui maksamaan niitä, koska ei ollut muita tuloja.

Lainasummaan kytketyllä korkokatolla saatiin alkuaikoina rajoitettua korkojen nousua pilviin.

Helposta saatavuudesta on paljon ollut puhetta, kun velkaantuminen on koko ajan lisääntynyt. Siinä vaiheessa, kun menettää luottotietonsa, ei ole mahdollista saada pikavippejä eikä muutakaan lainaa.

Monelle tuntuu olevan se takaisin maksaminen ongelma, kun ei ole tuloja, vaikka olisi pienestäkin pikavipistä kyse. Itse olen päättänyt, että en yhtään pikavippiä ja muutakaan lainaa ota.

Koska korkokatto koski enintään 2000 euron suuruisia lainoja, joku laina voi olla 2001 euroa, jolloin siihen ei enää sovelleta korkokattoa. Tuntuu hyvin epäsymmetriseltä summalta, mutta näin voidaan poistaa korkokatto, mikä pistää miettimään, miten koron kanssa käy, mikä vaikutus sillä yhdellä eurolla on. Olen nähnyt joitakin tällaisia lainoja ja ihmetellyt, miksi ihmeessä yksi euro yli tasarahan.

Lainoja/luottoja, joita voi nostaa pienissä erissä tilille, kannatta miettiä, paljonko lainaa tarvitsee, koska jokaisesta nostosta menee erikseen käsittelymaksu. Toisaalta ei kannata nosta yli tarvitsemansa määrän, mutta ei myöskään useita kertoja, molemmissa on omat haittansa, ongelmansa.

Kuten totesit, HALLITUS ei ole tehnyt mitään veronkiertäjien, ja roistojen ja kavaltajien saamiseksi ojennukseen. Tuntuun siltä, kuin tämä olisi SUUNNITELMALLISTA KANSAN KÖYHDYTTÄMISTÄ. Hallitus ei ole piitannut LAEISTA tuon taivaallistakaan vaan rikkonut niitä ihan työkseen.

Kaikin puolin asiat voidaan laittaa HALLITUKSEN VASTUUN LAIMINLYÖNNIKSI, se ei ole ajanut OMAN KANSAN ETUJA vaan leikannut ja ryöstänyt siltä, mitä ryöstettävissä on. HAITTAMAAHANMUUTTO on ollut hallituksen tavoite.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

LAKIA RIKOTAAN EDELLEEN.Hallituksen täysin naurettava pelleily 50% korkokatosta oli ainoastaan tehty niitä suomalaisia varten jotka eivät koskaan ole joutuneet näiden roistofirmojen kanssa tekemisiin.Ja sitä varten ettei kukaan tonkisi keitä suomalaisia sisäpiiriläisiä siellä on mukana.Edelleen nämä firmat mainostavat harhaanjohtavasti,korot ja kulut hipovat taivaita,lainoja annetaan perseaukisille ja on annettu alkujaankin.

Kuluttajaasiamies ei näille pysty mitään,koska ei valtuudet riitä,eikä avin ja valviran tapaan (sos-ja terv,h) pysty mihinkään.

Kysykää ministereiltä miksi he eivät ole tehneet mitään ja miksi suomessa sallitaan koronkiskonta.Miksi suomessa ei ole lainoja pienituloisille ja miksi samat pankit jotka tarjoavat korkeakorkoisia lainoja ovat mukana osa-maksujaan antamassa ulkolaisten yksityisten omistamissa ja suomalaisten johtamissa konsernien tytäryhtiöissä.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

HALLITUS ON MENETTÄNYT USKOTTAVUUTENSA. Kukaan ei enää usko hallituksen puheisiin ja lupauksiin. Se on pettänyt lupauksensa jo niin monta kertaa, että näytöt on tullut istuvalta hallitukselta annettua.

Kansalaisilta ryöstetään varoja ihan työksi antamalla väärää tietoa lainojen korkokatoista, mikä voidaan luokitella petokseksi, koska toimista on suunnitelmallista ja jatkuvaa. Firmat tekevät toimintaa yhteistyönä, mikä lisää niiden tuottavuutta.

Suomeen tarvittaisiin perustuslakituomioistuin, jotta rikosten, petosten tekijät saataisiin vahingonkorvauksiin uhreille.

Ministerit levittelevät vain käsiään niin kuin eivät olisi tietävinäänkään koko asiasta yhtään mitään ja vaikenevat tiedon annolta, jos heiltä kysytään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Pikavippejä v.2005 asti ja Kataisen hallitus aloitti sosiaalipalvelujen ja terveydenhoidon palvelujen yhdistämiseen tähtäävät "uudistukset"2006 v.ja kuntaliitokset.Pakkoliitoksetkin.Lastensuojelulakia uudistettiin tukemaan huostabisnestä joten miksi hyväksyttiin vippifirmatkin??

Aivan.Julkisen palveluja on ajettu alas jo 1990 ja eu:n jälkeen tahti kiihtyi.Nyt olemme tässä.Ulosotossa satoja tuhansia ihmisiä sos-ja terveydenh.laskujen takia,vippien ja "lainojen"takia,yrittäjät jne.

Suomalaisten sos.turvaa on leikattu jatkuvasti ,perheiden lainmukaisia tukia jne.Voi sentään,mitenkä tämä onkaan mahdollista.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

Kaikki alkoi 1990-luvun lamasta, joka oli keinotekoinen. Meillä oli paljon ylimääräistä ulkomaalaista valuuttaa, mikä aiheutti osakkeiden hinnan romahduksen. Työttömyys kasvoi ennätyslukemiin, maassa oli yli 500000 työtöntä. Tuhansia yrityksiä meni konkurssiin ja yli miljoona lamavelkaista kotitaloutta.

Lamavelkaisia on vielä tänä päivänäkin Suomessa. Talous ei koskaan noussut lamaa edeltäneelle tasolle.

1995 Suomi liittyi EU:hun, mistä lähtien tilanne on koko ajan vain pahentunut. EU:hun liittymisessä tiedetään tapahtuneen kolme maa-/valtiopetosta. Petos ei rikoksena koskaan vanhene.

Kyllä ulkomaille ja ulkomailta tuleville pakolaisille rahaa riittää, mutta ei omalle kansalle. Tähän on saatava muutos.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Lisäksi lakiin on otettu hyvää luotonantotapaa koskeva säännös, jonka mukaan luotonantajalla on velvollisuus menetellä vastuullisesti luottosuhteen kaikissa vaiheissa, niin luottoa markkinoitaessa kuin myöhemmin luottosuhteen kuluessa kuluttajan mahdollisissa maksuvaikeuksissa.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että pikaluottoihin liittyvää lainsäädäntöä tiukennetaan. Tämän kirjauksen mukaisesti oikeusministeriössä jatketaan edelleen viime vuosina tehtyä työtä pikaluottojen ja muiden kuluttajaluottojen tarjontaan liittyvien ongelmien vähentämiseksi.

Tarkoituksena on muun muassa selvittää ns. positiivisten luottotietojen käyttömahdollisuuksia ja muita keinoja, joilla luotonantaja voi saada tietoja luotonhakijan veloista. Samoin tullaan arvioimaan, onko tarkoituksenmukaista rikoslain koronkiskontasääntelyn ohella säännellä siviilioikeudellisin säännöksin kuluttajaluotoista perittäviä korkoja ja muita kuluja.

Harkittavana on myös, olisiko pikaluottojen tarjoaminen mahdollista ja tarkoituksenmukaista kieltää kokonaan.

Anna-Maja Henriksson,
oikeusministeri

Näin naurettavia selityksiä Henrikssonilta kun kyseltiin onko suomessa alettu sallia koronkiskonta eu toimesta.Saivat sitten aikaan silmälumeeksi 50% "korkokaton" v.2013.

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/271810/Pi...

2010
Rikoslaissa on kyllä edelleen säädös: “Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Kiskonnasta tuomitaan myös se, joka luotonannossa ottaa tai edustaa itselleen tai toiselle korkoa tai muuta taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa luotonantajan suoritukseen ottaen huomioon .

Tätä ei vain sovelleta nykyisin, kaikki on sallittua.
Kun liikevoitto on yhteiskuntajärjestelmämme perusta, ei voi olla väärin, jos tekee rikoksen tavoitellakseen liikevoittoa (Joseph Helleriä mukaillen).(2010)

Soinivaara kyseli että pitääkö koronkiskonta kriminalisoida uudelleen,Eli onko siitä tullut sallittua 2005 kun vippifirmat suomeen sallittiin,kun se ei sitä ennen ollut?" Aikanaan yritimme ajaa oikeutta henkilökohtaiseen konkurssiin, mutta kokoomus torppasi sen"Mielenkiintoista,kun nyt on kokoomus suu vaahdossa mainostamassa itseään hyväntekijänä vippifirma asioissa.EK johtajan pallilla istunut kokoomuslainen ferratum omistaja(joka myi osuutensa vasta myöhemmin) onkin hyvä esimerkki.

Käyttäjän PetriRautiainen1 kuva
Petri Rautiainen

Nykyisin ei voida puhua mistään hyvästä luotonantotavasta ja vastuullisesta toiminnasta, koska pilviä hipovilla korolla "tapetaan" lähes kuka tahansa luoton ottaja.

Vaikka hallitusohjelmassa luvataan pikaluottoihin liittyvää lainsäädännön kiristämistä, pelkkä lupaus ei riitä vaan vaaditaan myös tekoja. Nämä teot ovat jääneet puuttumaan.

Luotonhakijan maksukykyä ei ole tarkemmin arvioitu, jos luottotiedot ovat kunnossa. Kuluttajaluotosta perittäviä korkoja ja hoitokuluja ei säännöstellä millään tavalla hakijakohtaisesti vaan ne ovat täysin tuotekohtaisia.

2010 säädös:
Luotonannoissa käytetään selvästi hyväksi luoton hakijan taloudellista ahdinkoa tai siihen verrattavaa tapausta, mitä osoittaa suuri velallisten ja luottotiedottomien määräkin. Tapaus on kiistaton.

Turha puhua, etteikö ole koronkiskontaa, koska useissa pikavipeissä, lainoissa korot ovat useita satoja jopa tuhansia prosentteja. Kokoomus ei ole kansan ja pienituloisten puolue, mitä osoittavat jo teotkin.

Toimituksen poiminnat